Rosbiff med rostad potatis och sockerstekt lök

En riktig festmiddag med sockerstekta smålökar, rostad potatis och ugnsbakad tomat.

Du behöver

  • 1.5 kg innanlår
  • salt och peppar
  • 2 msk smör eller margarin

Rostad potatis:

0.5 kg delikatesspotatis
salt och peppar
2 msk olivolja
250 g körsbärstomater

Sockerstekt lök:

200 g smålök
1 msk smör eller margarin
1 msk socker

Sås:

1.5 dl balsamvinäger
0.75 dl farinsocker
0.5 dl vatten
50 g smör

Ugn: 125°/225°

Gör så här

1
Krydda köttet väl runt om och bryn det i en stekpanna med smör. Stick in en stektermometer och lägg över köttet i en ugnsfast form. Tillaga i ugnen på 125º tills innertemperaturen är 65° för rosa kött och 70° för genomstekt. Det tar ca 2 timmar. Låt köttet vila i 15 minuter. Skär köttet i tunna skivor.

2
Rostad potatis: Tvätta och dela potatisen. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper och blanda med olja, salt och peppar. Rosta i ugnen på 225°i ca 20 minuter. Lägg i tomaterna i formen med potatis och rosta i 5 minuter till.

3
Sockerstekt lök: Koka upp vatten och lök. Häll av vattnet och skala löken. Stek löken i en stekpanna med smör och socker, tills löken är klar. Krydda med salt och peppar.

4
Sås: Koka ihop balsamvinäger, farinsocker och vatten tills det börjar tjockna. Ta kastrullen från värmen och vispa i smöret i klickar.

Scroll to Top