Grekisk fläskfilé med morotstzatziki

Maträtter där allt lagas i samma form är alltid lika praktiska. Till den grekiskt inspirerade fläskfilén med fetaost och oliver smakar en fräsch tzatziki med morötter och citron gott till.

Du behöver

  • 700 g delikatesspotatis
  • flingsalt
  • 550 g fläskfilé
  • smör till formen och stekning
  • 1 msk torkad timjan
  • peppar nymald
  • 1 st squash
  • 2 st rödlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk timjan torkad
  • 1.5 dl kalamataoliver
  • 175 g fetaost

Servera med:

citronklyftor

morotstzatsiki, se recept

Ugn: 250º/200º

Gör så här

1
Tvätta potatisen och skär den i knubbiga bitar. Lägg potatisen i en smord rymlig ugnsfast form. Salta. Tillaga mitt i ugnen på 250º i ca 20 minuter. Ta ut potatisen och sänk värmen till 200º.

2
Putsa filén fri från senor och hinnor och bryn runt om i en stekpanna med smör. Klappa in timjan, salt och peppar.

3
Skär squashen i bitar och löken i klyftor. Blanda squash och lök med olja, timjan och salt i en bunke.

4
Lägg filén på potatisarna och fördela squash och lök över potatisen. Stek mitt i ugnen i ca 20 minuter.

5
Strö över oliver och smulad fetaost och ugnsstek i ytterligare ca 5 minuter. Servera med morotstzatsiki och citronklyftor.

6
Morotstzatziki:
Blanda 2 dl grovrivna morötter, 2 1/2 dl grekisk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, rivet skal från 1/2 citron och smaka av med flingsalt och nymald peppar.

Scroll to Top