Olivspäckad lammytterfilé med vitlökssås

Till lammköttet som späckats med en smakrik olivröra passar en fyllig sås perfekt. Klyftpotatis och ugnsbakade tomater är klassiska tillbehör till lammfilén, men parmesanmoset är också gott till.

Du behöver

  • lammytterfilé ca 600 g
  • smör till stekning
  • flingsalt nymald peppar

Olivröra:

0.5 dl kalamataoliver urkärnade
2 msk kapris
2 msk färsk rosmarin
0.5 st citron strimlat skal
2 msk olivolja

Servera med:

vitlökssås se recept

Ugn: 175º

Gör så här

1
Olivröra: Hacka oliver, kapris och rosmarin och blanda med citronskal och olja.

2
Gör små snitt runtom i köttet med en spetsig kniv. Tryck in olivröran i snitten med hjälp av lillfingret. Bryn köttet hastigt i en stekpanna med smör. Saltaa och peppra.

3
Stick in en köttermometer i köttets tjockaste del och lägg över i en smord ugnsfast form. Stek köttet i mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56–57º för rosa kött. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila i ca 10 mi-nuter. Skär köttet i skivor vid servering.

4
Vitlökssås: Busenkel, krämig och härligt god sås till lammkotletterna.
4 portioner: Skala och skiva vitlöksklyftorna från 1 hel vitlök. Fräs vitlöken på svag värme, utan att de tar färg, i en stekpanna med smör i ca 10 minuter. Vitlöken ska inte bli brynt. Finhacka 2 sardellfiléer. Rör i sardeller, 1 dl vatten, 1/2 msk kalvfond, 2 dl crème fraiche och 1 tsk soja. Låt såsen koka ihop i några minuter. Tillsätt 2 msk färsk hackad rosmarin och mixa såsen slät.

Scroll to Top