Parmalindad oxfilé med parmesanmos

Färsk rosmarin, vitlök och parmaskinka är goda smaksättare till oxfilén. Köttet går att förbereda i god tid ända fram tills den ska ugnsstekas. Gott till är ugnsbakade tomater eller råstekt färsk broccoli med vitlök.

Du behöver

  • 600 g oxfilé
  • 3.5 st vitlöksklyftor
  • 0.5 dl rosmarinbarr färska
  • flingsalt nymald peppar
  • 125 g parmaskinka tunt skivad
  • smör
  • bindgarn

Servera med:

parmesanmos se recept

Ugn: 175º

Gör så här

1
Putsa oxfilén fri från senor och hinnor. Gör små snitt runtom i köttet med en spetsig kniv. Skala och skiva vitlöken tunt. Tryck in vitlök och rosmarin i snitten med hjälp av lillfingret. Salta och peppra.

2
Linda in filén med skinkskivor, de ska ligga lite omlott. Knyt om med bindgarn. Bryn köttet runt om i en stekpanna med smör. Lägg över i en smord ugnsfast form. Stick in en termometer i köttets tjockaste del och stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 56–57º för rosa kött. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila i ca 10 minuter. Skär i skivor vid servering.

3
Parmesanmos:
Parmesanost och färska örter passar utmärkt att smaksätta potatismoset med. Här har jag valt persilja, men välj den ört du har hemma eller tycker om. Till Skagenlaxen är det till exempel gott att blanda dill och gräslök i moset.

4
4 portioner: Skala 10–12 mjöliga potatisar och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med elvisp. Värm 2 dl mjölk och tillsätt till potatisen. Vispa moset fluffigt. Blanda i 2 dl riven parmesanost och 2 dl hackad persilja och smaka av med flingsalt och nymald peppar.

Scroll to Top