Skagenlax med löjrom och parmesanmos

Fyll laxen med en krämig räkröra och du har en riktig festrätt! Grön sparris eller lättkokta sockerärter är både vackert och gott till. Liksom potatismos, eller varför inte parmesanmoset som då passar att smaksätta med dill och gräslök.

Du behöver

  • 4 bitar laxfilé
  • flingsalt

Fyllning:

150 g skalade räkor ca 400 g oskalad vikt
3 msk lätt crème fraiche
3 msk majonnäs
1 dl hackad dill
0.5 krm cayennepeppar

Garnera med:

50 g löjrom eller stenbitsrom
dill

Ugn: 225º

Gör så här

1
Gör ett djupt snitt ner mot skinnet i mitten på varje laxbit, så det blir en ficka. Se till att inte skära igenom skinnet och att varje bit håller ihop i båda ändar. Salta laxen.

2
Fyllning: Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda räkor, crème fraiche, majonnäs, dill och cayennepeppar och fördela fyllningen i fickorna. Lägg laxen på en plåt med bakplåtspapper.

3
Baka laxen mitt i ugnen i 12–15 minuter. Toppa med en klick löjrom och garnera med dill.

4
Parmesanmos:
Parmesanost och färska örter passar utmärkt att smaksätta potatismoset med. Här har jag valt persilja, men välj den ört du har hemma eller tycker om. Till Skagenlaxen är det till exempel gott att blanda dill och gräslök i moset.
4 portioner: Skala 10–12 mjöliga potatisar och skär dem i mindre bitar. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av kokvattnet. Mosa potatisen med elvisp. Värm 2 dl mjölk och tillsätt till potatisen. Vispa moset fluffigt. Blanda i 2 dl riven parmesanost och 2 dl hackad persilja och smaka av med flingsalt och nymald peppar.

Scroll to Top