30 stycken
Du behöver
Botten:
125 g smör eller margarin
¾ dl strösocker
½ ägg
½ krm hjorthornssalt
3 ⅓ dl vetemjöl
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
3 ägg
Smörkräm:
150 g smör eller margarin
2 äggulor
1 dl florsocker
Marsipan:
300 g mandelmassa
ca ½ äggvita
2 dl florsocker
½–1 tsk hushållsfärg gul
Garnera med:
300 g mörk choklad
ca 1 msk olja
Ugn: 175°
Gör så här
1
Arbeta ihop rumsvarmt smör, socker, ägg, hjorthornsalt och mjöl till en deg. Låt vila kallt i 30 minuter. Kavla ut degen och lägg den i en form, som är 35×32 cm, med bakplåtspapper i botten.
2
Mandelfyllning: Riv mandelmassan och rör den smidig med rumsvarmt smör. Vispa i äggen ett i taget och bred smeten över bottnen. Grädda i ca 20 minuter. Låt kallna.
3
Smörkräm: Vispa ihop rumsvarmt smör, äggulor och florsocker, och bred över kakan när kakan kallnat.
4
Marsipan: Arbeta ihop mandelmassa, lite äggvita, florsocker och hushållsfärg. Tillsätt mer äggvita om marsipanen är för hård. Kavla ut en platta som är lika stor som kakan och lägg plattan över kakan. Tryck till lätt.
5
Dela kakan i sex längder och skär i rutor som delas i trekanter. Doppa kanterna i smält choklad blandat med olja. Låt rinna av på galler och stelna.