Bouillabaisse med aioli

Bouillabaisse var från början mat för fattiga fiskare i Marseille. Vi har förenklat vår soppa och kokar den på färdig fiskbuljong. Bon appétit!

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0.5 g saffran
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 l fiskbuljong eller fond
  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 500 g musslor med skal
  • 600 g fiskfilé t ex lax, kolja, sej, marulk, abborre eller gädda
  • 1/2-1 dl vin torrt vitt
  • salt och peppar

Aioli:

2 st vitlöksklyftor
1 st äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1.5 tsk fransk senap
1 krm salt
0.25 krm vitpeppar
1.5 dl olja

Garnera med:

250 g räkor med skal
dill

Servera med:

aioli
baguette

Gör så här

1
Aioli: Lägg skalade vitlöksklyftor, äggula, vinäger, senap, salt, peppar och en neutral olja i en hög stavmixerbägare. Kör med mixerstaven under nivån med olja tills en majonnäs bildas, ca 30 sekunder. Smaka av och lägg upp i en skål. Förvara aiolin i en glasburk med lock i kylen.

2
Soppa: Skala och hacka lök och vitlök. Gnugga sönder saffranet med en sked i kuvertet. Fräs lök, vitlök och saffran i en stor gryta med olja. Tillsätt tomater, buljong, stött fänkål och citronskal. Låt sjuda 10 minuter under lock.

3
Kontrollera att musslorna är hela och levande. Knacka dem lätt i bän-ken, sluter de skalsköldarna är de användbara! Lägg ner musslorna i soppan och koka upp. Koka tills musslorna öppnar sig. De som inte öppnar sig, kastas! Ta upp musslorna.

4
Skär fiskfiléerna i bitar och lägg i soppan. Låt sjuda i ca 3 minuter. Smaka av med vin, salt och peppar. Garnera med skalade räkor och dill. Servera med baguette och aioli.

Scroll to Top