Pasta alla Norma

Den här pastan har fått sitt namn när den sicilianske poeten, författaren och teaterdirektören Nino Martoglio fick smaka rätten i Catania. Han jämförde den då men med den samtida operakomponisten Bellinis mästerverk Norma!

Du behöver

  • 500 g aubergine
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 tsk rosmarin torkad
  • 1 msk olivolja
  • 800 g krossade tomater
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • olivolja till stekning
  • 200 g ricottaost
  • färsk basilika
  • pressad citronsaft
  • 250 g cocktailtomater

Servera med:

400 g pasta t ex strozzapreti, casareccia, penne

Gör så här

1
Skiva auberginen och lägg i en skål med kallt, saltat vatten och låt dra i en halvtimme. Ta upp auberginen och låt rinna av på hushållspapper.

2
Skiva löken i tunna ringar. Skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs lök, vitlök och rosmarin i en kastrull med 1 msk olja. Tillsätt tomaterna och skär dem i bitar. Salta och peppra och låt koka ihop på svag värme i ca 30 minuter.

3
Hetta upp olivolja i en stor panna och stek auberginskivorna mjuka och gyllenbruna. Tänk på att det går åt en hel del olja. Låt de färdigstekta auberginskivorna rinna av på hushållspapper.

4
Spara 4 auberginskivor till garnering och vänd ner resten i tomatsåsen tillsammans med 3 msk ricottaost, strimlade basilikablad och delade cocktailtomater. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.

5
Lägg på upp på tallrikar eller servera på ett stort fat. Lägg på auberginskivorna, klicka ut ricottaost och toppa med basilikablad.

Scroll to Top