Du behöver
- 500 g aubergine
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk rosmarin torkad
- 1 msk olivolja
- 800 g krossade tomater
- flingsalt
- svartpeppar
- olivolja till stekning
- 200 g ricottaost
- färsk basilika
- pressad citronsaft
- 250 g cocktailtomater
Servera med:
400 g pasta t ex strozzapreti, casareccia, penne
Gör så här
1
Skiva auberginen och lägg i en skål med kallt, saltat vatten och låt dra i en halvtimme. Ta upp auberginen och låt rinna av på hushållspapper.
2
Skiva löken i tunna ringar. Skala och hacka vitlöksklyftan. Fräs lök, vitlök och rosmarin i en kastrull med 1 msk olja. Tillsätt tomaterna och skär dem i bitar. Salta och peppra och låt koka ihop på svag värme i ca 30 minuter.
3
Hetta upp olivolja i en stor panna och stek auberginskivorna mjuka och gyllenbruna. Tänk på att det går åt en hel del olja. Låt de färdigstekta auberginskivorna rinna av på hushållspapper.
4
Spara 4 auberginskivor till garnering och vänd ner resten i tomatsåsen tillsammans med 3 msk ricottaost, strimlade basilikablad och delade cocktailtomater. Smaka av med salt, peppar och pressad citronsaft.
5
Lägg på upp på tallrikar eller servera på ett stort fat. Lägg på auberginskivorna, klicka ut ricottaost och toppa med basilikablad.