Getostfylld fläskfilé med körsbärssås och sesamstekt potatis

En sås med körsbär ger en fin smakbrytning till getosten.

Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk rosmarin färsk hackad
  • getost ca 75 g
  • smör till stekning
  • 3 msk pinjenötter rostade
  • bindgarn

Servera med:

körsbärssås, se recept

potatis se recept

Ugn:200º

Gör så här

1
Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Skär ett djupt snitt på längden längs med hela filén och vik upp den.

2
Salta, peppra och bred på senap. Strö över rosmarin och smulad ost. Vik ihop filén och bind om med bindgarn.

3
Bryn filén runtom i en stekpanna med smör. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Hit kan du förbereda – sätt genast in köttet i kylen.

4
Vid servering: Stek köttet mitt i ugnen, precis till det är genomstekt, i 20–25 minuter. Skär köttet i skivor och strö över rostade pinjenötter. Servera med körsbärssås och sesamstekt potatis.

5
Körsbärssås:
Skala och hacka 2 schalottenlökar. Koka lök, 2 dl rött vin, 1 dl körsbärsvin och 2 msk kalvfond på svag värma utan lock i ca 20 minuter. Sila bort löken. Tillsätt 1 dl körsbärsmarmelad och koka i ca 5 minuter. Hit kan du förbereda. Vid servering: Värm såsen och vispa ner 50 g smör, klickvis. Nu ska såsen inte koka mer!

6
Sesamstekt potatis:
Tvätta 750 g små färskpotatisar eller delikatesspotatisar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i 5 minuter. Häll av kokvattnet. Blanda potatisen med 3 msk smält smör och 3 msk sesamfrö, och lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Salta. Hit kan du förbereda. Vid servering: Färdigstek potatisen mitt i ugnen på 200º i ca 20 minuter.

Scroll to Top