Du behöver
- 1 st blomkålshuvud ca 600 g
- 0.25 tsk anisfrön
- 0.25 tsk fänkålsfrön
- 1 l vatten
- 3 msk kycklingfond
- 120 g babyspenat
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl basilika grovhackad
- 1 msk pressad citronsaft
- flingsalt
- nymald vitpeppar
Laxmousse:
200 g lax varmrökt, skinn- och benfri
0.5 dl crème fraîche
0.25 st citron rivet skal
0.5 msk pepparrot
flingsalt
Gör så här
1
Bryt blomkålen i mindre bitar. Lägg anis och fänkål i en tekula.
2
Koka blomkålen mjuk under lock i en kastrull med vatten, fond och tekulan. Tillsätt spenaten mot slutet av koktiden. Plocka upp tekulan.
3
Tillsätt grädde och basilika och mixa soppan slät. Värm soppan ett par minuter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
4
Laxmousse: Mixa laxköttet, crème fraiche, citronskal och pepparrot med korta intervaller. Smaka av med salt. Forma moussen till ägg och lägg i soppan.