Du behöver
- 600 g räkor med skal
- 2 msk smör 1+1 msk
- 5 st korianderkorn hela
- 5 st vitpepparkorn
- 1 msk tomatpuré
- 2 dl vitt vin torrt
- 6 dl vatten
- 1 st hönsbuljongtärning
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st morot
- 1 bitar rotselleri
- 2 dl vispgrädde
- cayennepeppar
- 1 msk konjak kan uteslutas
- salt och peppar
- 4 st grillspett
Garnera med:
dill
Servera med:
baguette sprödvärmd
Ugn: 250°
Gör så här
1
Skala räkorna och spara skalen till buljongen. Lägg räkorna i en skål och ställ den i kylen.
2
Lägg räkskalen på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter. Fräs räkskalen i en gryta med 1 msk smör i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt koriander, pepparkorn och tomatpuré. Häll på vin, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 20 minuter under lock. Sila ner buljongen i en bunke.
3
Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri och fräs i en gryta med 1 msk smör ett par minuter. Tillsätt räkbuljongen och koka ihop buljongen tills 6 dl återstår, ca 15 minuter.
4
Mixa sönder grönsakerna med en mixerstav i grytan. Tillsätt grädde och smaka av med cayennepeppar, konjak, salt och peppar. Låt koka i 5 minuter. Skumma upp soppan med mixerstav precis före serveringen.
5
Trä upp 5 räkor på varje grillspett och lägg resten i soppskålarna. Häll upp soppan och lägg spetten över skålarna. Garnera med dill och servera med sprödvärmd baguette.