Soppa på räkbuljong med räkspett

Du behöver 600 g räkor med skal 2 msk smör 1+1 msk 5 st korianderkorn hela 5 st vitpepparkorn 1 msk tomatpuré 2 dl vitt...

Du behöver

  • 600 g räkor med skal
  • 2 msk smör 1+1 msk
  • 5 st korianderkorn hela
  • 5 st vitpepparkorn
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin torrt
  • 6 dl vatten
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri
  • 2 dl vispgrädde
  • cayennepeppar
  • 1 msk konjak kan uteslutas
  • salt och peppar
  • 4 st grillspett

Garnera med:

dill

Servera med:

baguette sprödvärmd

Ugn: 250°

Gör så här

1
Skala räkorna och spara skalen till buljongen. Lägg räkorna i en skål och ställ den i kylen.

2
Lägg räkskalen på en plåt och rosta dem i ugnen i ca 10 minuter. Fräs räkskalen i en gryta med 1 msk smör i 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt koriander, pepparkorn och tomatpuré. Häll på vin, vatten och smula ner buljongtärningen. Låt sjuda i 20 minuter under lock. Sila ner buljongen i en bunke.

3
Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri och fräs i en gryta med 1 msk smör ett par minuter. Tillsätt räkbuljongen och koka ihop buljongen tills 6 dl återstår, ca 15 minuter.

4
Mixa sönder grönsakerna med en mixerstav i grytan. Tillsätt grädde och smaka av med cayennepeppar, konjak, salt och peppar. Låt koka i 5 minuter. Skumma upp soppan med mixerstav precis före serveringen.

5
Trä upp 5 räkor på varje grillspett och lägg resten i soppskålarna. Häll upp soppan och lägg spetten över skålarna. Garnera med dill och servera med sprödvärmd baguette.

Scroll to Top