Du behöver

  • 400 g fiskfilé t ex kolja eller sej
  • 1.5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2.5 dl mjölk 3% eller matlagningsgrädde
  • 2 st ägg
  • 1 msk potatismjöl
  • 1.5 msk dill
  • 1.5 msk gräslök
  • 3 msk smält smör

Citronsky:

0.5 st citron pressad saft av
1 dl kycklingbuljong av fond
2 tsk matfett smält

Servera med:

kokt ris
sparris kokt grön
sugar snaps

Ugn: 175º

Gör så här

1
Lägg fisken i bitar, salt, peppar, mjölk, ägg, potatismjöl, dill och gräslök i matberedaren med kniven monterad. Kör några minuter tills färsen är slät och fin.

2
Lägg bakplåtspapper i botten av en avlång 1 ½-liters bakform. Smörj formen med matfett och bred ut fiskfärsen i den. Slå formen i arbetsbänken ett par gånger så att ev luftbubblor försvinner.

3
Grädda fiskfärsen i ett vattenbad i ugnen, ca 1 timme. Låt svalna och skär upp i 1 1/2 cm tjocka skivor.

4
Blanda citronsaft med buljong och matfett i en kastrull och hetta upp. Servera skyn till färsen med ris blandat med sparris och sugar snaps.