Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 50 g pistaschnötter
  • 125 g smör
  • 1 st ägg

Fyllning:

300 g vinbär röda
125 g mandelmassa
40 g pistaschnötter
50 g smör
3 st ägg
1 dl strösocker
citron rivet skal av 1

Servera med:

Vispad grädde

Ugn: 200º

ca 10 bitar

Gör så här

1
Mixa samman mjöl, socker, pistaschnötter och smör till en smulig massa i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt ägget och kör tills en degboll bildas.

2
Tryck ut degen i en rektangulär form med löstagbar kant, ca 20×30 cm, och låt stå i kylen, ca 30 minuter. Nagga pajbottnen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10 minuter.

3
Rensa vinbären. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och hacka pistaschnötterna. Smält smöret i en kastrull.

4
Vispa äggen i en bunke. Rör ner ägg och socker i smöret och sjud till en tjock kräm på svag värme under omrörning.

5
Ta kastrullen från plattan och rör ner mandelmassan, pistaschnötterna, vinbären och citronskalet. Bred blandningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt pajen svalna något. Servera med vispad grädde.