Du behöver

  • 250 g smör mjukt
  • 2 3/4 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 1.25 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

2 st äggulor
3 msk strösocker
2 msk maizena majsstärkelse
2.5 dl mjölk
1 st vaniljstång
2.5 dl vispgrädde

Sylt:

250 g björnbär
250 g hallon
1 st vaniljstång
350 g syltsocker

Garnera med:

0.5 dl cassis
125 g hallon
125 g björnbär

Ugn: 180º

Gör så här

1
Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tillsätt ägg, mjölk och vaniljsocker, och vispa ihop.

2
Blanda i mjöl och bakpulver. Häll degen i en smord springform och baka i 1 timme. Låt kakan svalna på galler.

3
Vispa äggulorna med socker och majsstärkelse. Koka upp mjölken och häll den i bunken med äggkrämen när den kokar. Häll sedan tillbaka alltihop i grytan igen.

4
Tillsätt kornen från vaniljstången. Värm krämen till kokpunkten under omrörning. När krämen tjocknat, ta den från värmen och kyl den.

5
Strö socker över medan den kallnar så att den inte skinnar sig. Vispa grädden och vänd ner den i den kalla krämen.

6
Blanda björnbär, hallon, uppsnittad vaniljstång och syltsocker i en gryta. Koka upp och koka under omrörning i 5 minuter. Skumma noga. Häll upp i rena burkar och förslut.

7
Dela den kalla kakan i två bottnar med en lång och vass kniv. Lägg den ena kakbottnen på ett tårtfat. Droppa över Cassis, bred på sylt och hälften av vaniljkrämen.

8
Strö hälften av bären över krämen och lägg på den andra kakbottnen. Bred på resten av krämen och 3–4 msk sylt med baksidan av en sked.

9
Dra med en gaffel i sylten så att det blir ett mönster. Fördela resten av bären över kakan.