Du behöver

  • 0.5 st paprika gul
  • 0.5 st röd paprika
  • 3 st plommontomater
  • 1 st selleristjälk
  • 0.5 st vitlöksklyfta
  • 1 st schalottenlök
  • 0.5 st gurka
  • 1 msk kycklingfond
  • 3 dl vatten
  • tabasco
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt, svartpeppar

Krutonger:

2 skiva vitt formbröd
2 tsk olivolja
0.5 tsk torkad dill

Plättar:

1.25 dl vetemjöl
0.5 dl mannagryn
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1 st ägg
1.5 dl gräddfil
1 msk flytande honung
matfett till stekning

Servera med:

jordgubbssylt

Gör så här

1
Lägg urkärnade paprikor, delade tomater, selleri, skalad vitlök och schalottenlök, gurka och fond i matberedaren med kniven monterad. Mixa till en jämn puré.

2
Tillsätt vatten och smaka av med tabasco, olja, citron, salt och peppar.

3
Dela brödskivorna i tärningar och stek i en stekpanna med olja och dill tills de är knapriga. Låt svalna.

4
Blanda mjöl, mannagryn, bakpulver och salt till plättarna i en skål. Vispa ägg, gräddfil och honung till en smet. Sikta ner mjölblandningen och vispa till en slät smet.

5
Stek plättar i en smord plättlagg, med ca 2 msk smet till varje plätt, ca 1 minut per sida, tills de stelnat och fått fin färg. Servera plättarna med jordgubbssylt och soppan kall med krutonger.