Du behöver
- 1 kg tomater solmogna
- 2.5 msk havssalt
- 3 skiva ciabattabröd
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk rödvinsvinäger
- 4 msk olivolja
- 2 msk kapris
- 1 st rödlök
- 45 g sardeller
- 2.5 msk svarta oliver urkärnade
- 1 kruka basilika
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skölj och klyfta tomaterna. Lägg dem i ett durkslag och strö över havssaltet. Sätt en skål under durkslaget för att samla upp saften från tomaterna.
2
Bryt brödet i grova bitar. Droppa över olivolja och strö över havssalt. Rosta brödet gyllene och sprött i ugnen i 6–8 minuter. Ställ åt sidan.
3
Hacka vitlöksklyftan fint. Rör ihop vitlök, vinäger och olivolja i en salladsskål. Hacka sardellerna fint och blanda den med kapris och dressingen. Skär löken i fina, tunna klyftor och tillsätt till dressingen tillsammans med oliver.
4
Tillsätt tomaterna samt saften från tomaterna. Blanda i brödet. Riv basilikabladen och strö över dem. Låt salladen dra i 15–30 minuter innan den serveras, så saften från tomaterna kan sugas upp av brödet.