Panzanella – Italiensk brödsallad

Du behöver 1 kg tomater solmogna 2.5 msk havssalt 3 skiva ciabattabröd 1 st vitlöksklyfta 2 msk rödvinsvinäger 4 msk olivolja 2 msk kapris 1...

Du behöver

  • 1 kg tomater solmogna
  • 2.5 msk havssalt
  • 3 skiva ciabattabröd
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 1 st rödlök
  • 45 g sardeller
  • 2.5 msk svarta oliver urkärnade
  • 1 kruka basilika

Ugn: 200°

Gör så här

1
Skölj och klyfta tomaterna. Lägg dem i ett durkslag och strö över havssaltet. Sätt en skål under durkslaget för att samla upp saften från tomaterna.

2
Bryt brödet i grova bitar. Droppa över olivolja och strö över havssalt. Rosta brödet gyllene och sprött i ugnen i 6–8 minuter. Ställ åt sidan.

3
Hacka vitlöksklyftan fint. Rör ihop vitlök, vinäger och olivolja i en salladsskål. Hacka sardellerna fint och blanda den med kapris och dressingen. Skär löken i fina, tunna klyftor och tillsätt till dressingen tillsammans med oliver.

4
Tillsätt tomaterna samt saften från tomaterna. Blanda i brödet. Riv basilikabladen och strö över dem. Låt salladen dra i 15–30 minuter innan den serveras, så saften från tomaterna kan sugas upp av brödet.

Scroll to Top