Du behöver
- 1 kg laxfilé
- 2 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 0.5 krm kajennpeppar eller 1 krm chili explosion
- 1 msk hummerfond
- 1 msk hackad dill
- 4 st äggvitor
- 1 msk majsstärkelse
- 5 dl matlagningsgrädde
Fyllning:
170 g kräftstjärtar
0.5 dl gräslök skivad
Hummerkräm:
3 dl crème fraîche
2 msk hummerfond
2 msk hackad dill
salt och peppar
Servera med:
färskpotatis kokt och sallad
Ugn: 175°
Gör så här
1
Skär laxfilén i bitar och lägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt salt, vitpeppar och kajennpeppar, och kör med pulsknappen till fiskköttet är finfördelat. Tillsätt fond, dill, äggvitor, majsstärkelse och grädde och kör till en jämn smet.
2
Lägg ett lager smet i botten på en smord avlång bakform som rymmer ca 1 1/2 liter. Fördela hälften av kräftstjärtarna och gräslöken ovanpå. Lägg på lager smet och fyllning och avsluta med ett lager smet. Banka formen i arbetsbänken, så att ev luftbubblor försvinner. Släta till ytan med en kniv och täck med bakplåtspapper.
3
Sätt formen i en ugnspanna med hett vatten som når upp till halva for-mens höjd och baka i ugnen i ca 50 minuter. Ta upp formen och låt kallna. Låt stå i kylen fram till servering.
4
Hummerkräm: Vispa crème fraichen tjock. Smaksätt med fond, dill, salt och peppar.
5
Stjälp upp patén på ett serveringsfat. Garnera med spritsad hummerkräm, kräftstjärtar och små skivor av citron. Skär upp patén i 1 cm tjocka skivor. Servera resten av crèmen i en skål. Servera med kokt färskpotatis och sallad.