Du behöver
- 2 st hummer frysta, kokt
- 1 bitar rotselleri ca 50 g
- 2 st morötter
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 0.5 st purjolök
- 0.5 st fänkål
- 25 g smör
- 1 msk tomatpuré
- 2 st timjankvistar
- 2 st dragonkvist
- 1 tsk dillfrö
- 1 l vatten
- 2 msk konjak
- 2 dl vin torrt vitt
- 2 dl vispgrädde
- 2 st potatis av mjölig sort
- salt och peppar
- Chili explosion Santa Maria
Servera med:
bröd
hummerkött i bitar
fänkål skivad och sdill
Ugn: 225º
Gör så här
1
Tina humrarna och dela dem. Ta bort magen och plocka ur stjärtar och klor. Krossa skalen och rosta dem på en plåt i ugnen, ca 20 minuter.
2
Skala och skär rotselleri, morötter, lök och vitlök i bitar. Ansa och skär purjolök och fänkål i bitar. Fräs rotfrukter och grönsaker i en gryta med smör.
3
Tillsätt de rostade hummerskalen och fräs tillsammans i 5 minuter. Rör i tomatpuré, timjan, dragon, dillfrön, vatten, konjak och vin. Koka under lock, ca 20 minuter. Låt stå i 10 minuter.
4
Sila buljongen i en skål. Häll tillbaka buljongen i en rengjord gryta och koka ihop den något. Tillsätt 1 dl grädde. Vispa den andra decilitern tjock.
5
Skala och riv 2 potatisar och koka med soppan, 5 minuter. Mixa soppan med en mixerstav. Smaka av med salt, peppar och chili.
6
Tillsätt den vispade grädden strax före serveringen. Servera soppan med bröd och hummerköttet i små skålar vid sidan om tillsammans med fänkål och dill.