Eclairer med mandelkräm

Oemotståndliga franska bakelser som får dig att se världen i nytt ljus!

Du behöver

  • 100 g smör
  • 1.5 dl vatten
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 tsk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 st ägg

Mandelkräm:

3 dl mjölk
1.5 dl vispgrädde
3 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.5 dl majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
100 g mandelmjöl ca 2 1
75 g smör
1.5 msk mandellikör eller 4-5 droppar bittermandelarom

Garnera med:

florsocker
100 g mörk choklad

Ugn: 250°/175°

Gör så här

1
Smält smöret. Tillsätt vatten, mjölk, salt och socker. Koka upp och ta kastrullen från plattan. Rör ner mjölet. Rör kraftigt tills degen släpper kastrullens kant. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa smeten med elvisp i minst 5 minuter (för att bakelserna ska höja sig i ugnen).

2
Lägg smeten i en spritspåse med ett stort krusigt tyll och spritsa 20–22 stycken, ca 8 cm, avlånga kakor på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen på 250° i 2 minuter. Sänk svärmen till 175° och grädda i totalt 20–25 minuter. Låt kakorna kallna på galler.

3
Mandelkräm: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Häll mjölkblandningen över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaka smeten i kastrullen. Sätt kastrullen på plattan vispa tills krämen tjocknar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker, mandelmjöl och rumsvarmt smör. Smaksätt med mandellikör. Rör om och blanda till en jämn smet. Låt kallna.

4
Klipp ett litet hål i botten på bakelserna och spritsa mandelkräm i hålrummet. Sikta över florsocker och garnera med smält mörk choklad.

Scroll to Top