Du behöver

Dag 1:

2 dl fint rågmjöl
1 dl rågkross
3 dl kokande vatten

Dag 2:

50 g jäst
4 dl vatten
2 msk ljus sirap
50 g smör eller margarin
2 tsk salt
15 dl vetemjöl

Ugn: 250°/200°

Gör så här

1
Dag 1: Lägg rågmjöl och rågkross i en skål. Häll på kokande vatten och rör om. Täck skålen med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten.

2
Dag 2: Smula ner jästen i en annan skål. Värm vattnet till 37° och häll över jästen, och rör om tills jästen lösts upp.

3
Tillsätt skållningen (dag 1), sirap, rumsvarmt smör i klickar, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa övertäckt i 30 minuter.

4
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och forma till avlånga bröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 40 minuter.

5
Skär några snitt med vass kniv i bröden. Sätt in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda i 30–35 minuter.