Du behöver
- 4 st jordärtskockor ca 300 g
- 1 st citron pressad saft
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk matfett
- 4 dl vatten
- 1 st grönsaksbuljongtärning
- 1 dl matlagningsgrädde
- salt och peppar
- 1 tsk flytande honung
Körvel- och basilikaolja:
2 msk körvel
2 msk basilika
0.5 dl olivolja mild
salt och peppar
1 krm äppelcidervinäger
Servera med:
bröd
Gör så här
1
Skala, skiva och lägg jordärtskockorna i kallt vatten med några droppar citron. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i en gryta med matfett.
2
Tillsätt jordärtskockorna, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda tills de är mjuka, ca 15 minuter.
3
Tillsätt grädden och mixa soppan slät med en mixerstav. Koka upp och smaka av med salt, peppar, honung och ½ tsk citronsaft.
4
Mixa körvel och basilika med olivoljan tills den blir grön och slät. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ringla över soppan vid serveringen. Servera soppan med bröd.