Jordärtskockssoppa med körvel- och basilikaolja

Du behöver 4 st jordärtskockor ca 300 g 1 st citron pressad saft 1 st schalottenlök 1 st vitlöksklyfta 1 msk matfett 4 dl vatten...

Du behöver

  • 4 st jordärtskockor ca 300 g
  • 1 st citron pressad saft
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk matfett
  • 4 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • salt och peppar
  • 1 tsk flytande honung

Körvel- och basilikaolja:

2 msk körvel
2 msk basilika
0.5 dl olivolja mild
salt och peppar
1 krm äppelcidervinäger

Servera med:

bröd

Gör så här

1
Skala, skiva och lägg jordärtskockorna i kallt vatten med några droppar citron. Skala och skiva lök och vitlök. Fräs löken i en gryta med matfett.

2
Tillsätt jordärtskockorna, vatten och buljongtärning. Låt koka upp och sedan sjuda tills de är mjuka, ca 15 minuter.

3
Tillsätt grädden och mixa soppan slät med en mixerstav. Koka upp och smaka av med salt, peppar, honung och ½ tsk citronsaft.

4
Mixa körvel och basilika med olivoljan tills den blir grön och slät. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Ringla över soppan vid serveringen. Servera soppan med bröd.

Scroll to Top