Du behöver
- lammstek ca 1 kg benfri
- smör
- flingsalt nymald peppar
- 1 st gul lök
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 st citron
- 2 st tomater
- 2 dl vatten
- 2 st köttbuljongtärningar
- 1 msk oregano torkad
- 2 st burkar stora vita bönor
- 1.5 dl oreganoblad färska
- 0.75 dl hackad dill
- 200 g fetaost
- 1.5 dl kalamataoliver
Servera med:
tzatziki
bondbröd
Gör så här
1
Skär köttet i bitar som är 3×3 centimeter. Bryn köttet i en stekpanna med smör. Salta och peppra, och ställ åt sidan.
2
Skala och hacka lök och vitlök. Skala av det yttersta gula skalet på ci-tronen med potatisskalare.
3
Fräs lök och vitlök i en gryta med smör. Tillsätt citronskal, tomater, vat-ten, buljongtärningar och torkad oregano. Lägg i köttet och koka sakta under lock tills det är mört, ca 1 1/4 timme.
4
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
5
Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad fetaost och oli-ver. Servera med tzatziki och bröd.