Grekisk lammgryta med tzatziki

Fetaost och oliver ger grytan en härlig smakbrytning. En klick frisk tzatziki och ett gott bondbröd till är verkligen pricken över i.

Du behöver

  • lammstek ca 1 kg benfri
  • smör
  • flingsalt nymald peppar
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st citron
  • 2 st tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 1 msk oregano torkad
  • 2 st burkar stora vita bönor
  • 1.5 dl oreganoblad färska
  • 0.75 dl hackad dill
  • 200 g fetaost
  • 1.5 dl kalamataoliver

Servera med:

tzatziki
bondbröd

Gör så här

1
Skär köttet i bitar som är 3×3 centimeter. Bryn köttet i en stekpanna med smör. Salta och peppra, och ställ åt sidan.

2
Skala och hacka lök och vitlök. Skala av det yttersta gula skalet på ci-tronen med potatisskalare.

3
Fräs lök och vitlök i en gryta med smör. Tillsätt citronskal, tomater, vat-ten, buljongtärningar och torkad oregano. Lägg i köttet och koka sakta under lock tills det är mört, ca 1 1/4 timme.

4
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda i bönor, färsk oregano och dill i grytan och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.

5
Häll upp grytan på ett stort, djupt fat. Strö över smulad fetaost och oli-ver. Servera med tzatziki och bröd.

Scroll to Top