Kalkonpaj med julkryddor och aprikoser

Du behöver Pajdeg: 4 dl dinkelmjöl 2 krm salt 150 g smör t 2 msk vatten Fyllning: 300 g kalkonfilé 3 dl purjolök strimlad smör...

Du behöver

Pajdeg:

4 dl dinkelmjöl
2 krm salt
150 g smör t
2 msk vatten

Fyllning:

300 g kalkonfilé
3 dl purjolök strimlad
smör till stekning
3 dl ost riven lagrad

Äggstanning:

3 st ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk malen ingefära
0.5 tsk kanel malen
1 krm nejlika mald
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
125 g aprikoser mjuka torkade
1 st ägg till pensling

Ugn: 200°

6 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop siktat mjöl, salt och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet (kallt) och arbeta ihop till en deg. Låt vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.

2
Tryck ut 2/3 av degen i en form med löstagbar kant som är 26 centimeter i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt både bottnen och degbiten vila i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda mitt i ugnen i 10 minuter.

3
Fyllning: Skär kalkonfilén i små tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Fräs kalkon och purjolök i en stekpanna med smör. Fördela kalkonfräs och ost i pajskalet.

4
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och kryddor och häll i pajskalet.

5
Kavla ut resten av degen på mjölat bord. Sporra ut remsor och lägg dem i ett rutmönster över pajen. Lägg en aprikos i varje ruta. Pensla de-gremsorna med uppvispat ägg.

6
Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter, tills fyllningen stannat och pajen har fin färg. Om aprikoserna blir för mörka, täck med aluminiumfolie.


Kommentar:
Är aprikoserna inte är riktigt mjuka, koka upp dem i vatten, ta kastrullen från värmen och låta dem svälla 10 minuter.

Scroll to Top