Tjälknöl

Tjälknöl är ursprungligen en norrländsk rätt som lagas av fryst kött, vanli-gen älgkött. Det numera klassiska tillagningssättet med låg ugnstemperatur ger ett mört och saftigt kött. Med varma tillbehör som rostade rotfrukter och en gräddig lingonsås tänker man inte ens på att köttet är kallt. En krämig rotfrukts- eller potatisgratäng passar också bra till.

Du behöver

  • 1,5 kg innanlår av nöt eller vilt kan ersättas med fransyska

Lag:

1.5 l vatten
1 dl salt
2 tsk strösocker
0.5 tsk svartpeppar krossad
2 st lagerblad
20 st enbär krossade
1 st timjankvistar knippe

Servera med:

lingonsås se recept
ugnsrostade rotfrukter se recept

Ugn: 75°

Gör så här

1
Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer när köttet tinat, det tar 2-3 timmar. Låt köttet stå i ugnen 7-10 timmar. När termometern visar 60º är köttet rött inuti, och vid 67º är köttet rosa.

2
Lag: Koka vatten, socker, peppar, smulade lagerblad, krossade enbär och timjan ett par minuter. Låt lagen svalna något.

3
Lägg det varma köttet i en trång bunke. Häll över lagen, den ska täcka köttet. Låt det svalna lite. Täck över och låt köttet stå i kylen i ca 5 timmar. Ta upp köttet och förvara det i en plastpåse, utan lag. Vid servering, skär köttet i så tunna skivor som möjligt.

Scroll to Top