Äppelpaj

"Det finns inget bättre än en hembakad äppelpaj när du vill ha någo vär-mande att luta dig tillbaka i soffan med. När jag bjöd på min första Thanksgivingmiddag hade jag gjort den här pajen ? och dessutom fanns det fem andra sorter. Vet inte riktigt hur jag tänkte, mer än att jag ville att folk skulle ha något att välja mellan. Jag behövde en rejäl…

Du behöver

Pajskal:

9 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
330 g smör tärnat
1 dl kallt vatten

Fyllning:

2 kg äpplen t ex Granny Smith eller Gala
2 msk pressad citron
0.5 st vetemjöl rågad dl
1.75 dl strösocker
1 tsk kanel malen
0.5 tsk salt
2 msk smör tärnat

Utbakning och pensling:

1 dl vetemjöl
1 st ägg

Gör så här

1
Pajskal: Mixa mjöl, salt och socker i en matberedare. Tillsätt smör, kör ca 10 stycken ensekunderspulsar tills smöret är i lite större bitar än ärtor.

2
Tillsätt vatten lite i taget. Fortsätt att pulsera medan du häller i vattnet. Degen ska precis gå ihop när du klämmer den mellan fingrarna.

3
Dela degen i två delar, platta ut till 2 cm tjocka plattor och plasta in och lägg i kylen 30–60 minuter.

4
Mjöla lätt på bakbordet. Ta en degbit och kavla ut till 30 cm i diameter. Rotera degen och mjöla lätt så att degen inte fastnar. Det är lättare att arbeta med degen om den är kall, så försök att arbeta relativt snabbt. Tycker du att degen börjar bli svår att arbeta med, lägg på en plåt med bakplåtspapper och ställ i kylen ca 15 minuter.

5
Rulla upp den utkavlade degen på kaveln och placera över en 24 cm pajform. Rulla av och tryck till längs botten och låt ca 3 cm hänga över kanten på pajformen. Ställ i kylen.

6
Kavla ut den andra degbiten, även den till ca 30 cm i diameter. Lägg på ett bakplåtspapper och ställ in i kylen.

7
Sätt ugnen på 225°. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhuset. Skär i 1–2 cm tjocka skivor och dela på längden. Lägg äpplena i en stor skål och häll över citronsaft, mjöl, socker, kanel och salt. Använd händerna och blanda ihop så att äpplena täcks. Ta ut pajskalet och locket från kylen. Häll i äpplena i formen, skopa saften som samlats i bottnen över äpplena. Fördela det tärnade smöret över äpplena. Pensla runt kanten med lite vatten.

8
Lägg över locket och skär bort överflödig deg, lämna ca 3 cm. Vik upp mot kanten och nyp degen mellan tumme och pekfinger så att du får en fin kant runt om pajen. Använd en vass kniv och skär fyra ventilhål i mitten av locket. Gör ett fint mönster av det om du vill.

9
Pensling: Vispa upp ägget med en gaffel och pensla pajen. Strö över lite strö- eller råsocker om du vill ha lite textur på locket.

10
Ställ pajformen på en plåt, så att den kan fånga vätskan ifall pajen bubblar över. Grädda 20 minuter. Reducera värmen till 175° och grädda ytterligare 50–60 minuter, tills pajen bubblar i mitten och är gyllene. Om pajen får för mycket färg, täck med folie. Låt pajen svalna minst 6 timmar före servering så att saften från äpplena har satt sig och pajen inte faller sönder när du skär i den.

Scroll to Top