Fisksoppa med ugnsbakad torskrygg

Efter all julmat känns det fräscht att bjuda på en fisksoppa. Kanske är det svårt att hitta färsk fisk mitt i alla helger, därför har jag valt torskrygg som även finns fryst. Fisken bakas i ugnen eftersom den lätt smulas sönder i soppan. En klick apelsinkryddad aioli i soppan blir pricken över i.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st fänkål
  • olivolja
  • 0.5 g saffran
  • 1 dl vitt vin
  • 1 st burk krossade tomater
  • 4 msk skaldjursfond
  • 1.5 l vatten
  • 2 st lagerblad
  • 0.25 st apelsin skal
  • potatis ca 400 g fast
  • 1 msk pressad citronsaft
  • flingsalt
  • 3 krm sambal oelek
  • 4 bitar torskrygg
  • nymald vitpeppar
  • 200 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl hackad dill

Servera med:

baguette rostad med olivolja och flingsalt

Ugn: 150°

Gör så här

1
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla fänkålen tunt. Fräs grönsakerna i en gryta med olja utan att de får färg. Låt saffranet fräsa med mot slutet.

2
Häll i vin och koka ett par minuter. Tillsätt tomater, fond, vatten, lagerblad och apelsinskalet som skalats med potatisskalare och koka under lock i 20–25 minuter.

3
Skala och skär potatisen i bitar och tillsätt till soppan. Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och sambal oelek.

4
Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra och stick in en termometer i tjockaste delen. Baka mitt i ugnen tills innertemperaturen är 53º.

5
Skala räkorna. Vänd ner hackad basilika och dill i soppan. Lägg upp fisk och räkor i djupa tallrikar. Häll på soppa och servera med aioli. Rostad baguette med olivolja och flingsalt är gott till soppan.

Scroll to Top