Du behöver
- 1 st gul lök
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 st fänkål
- olivolja
- 0.5 g saffran
- 1 dl vitt vin
- 1 st burk krossade tomater
- 4 msk skaldjursfond
- 1.5 l vatten
- 2 st lagerblad
- 0.25 st apelsin skal
- potatis ca 400 g fast
- 1 msk pressad citronsaft
- flingsalt
- 3 krm sambal oelek
- 4 bitar torskrygg
- nymald vitpeppar
- 200 g skalade räkor ca 500 g oskalad vikt
- 1 kruka basilika
- 1 dl hackad dill
Servera med:
baguette rostad med olivolja och flingsalt
Ugn: 150°
Gör så här
1
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och strimla fänkålen tunt. Fräs grönsakerna i en gryta med olja utan att de får färg. Låt saffranet fräsa med mot slutet.
2
Häll i vin och koka ett par minuter. Tillsätt tomater, fond, vatten, lagerblad och apelsinskalet som skalats med potatisskalare och koka under lock i 20–25 minuter.
3
Skala och skär potatisen i bitar och tillsätt till soppan. Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter. Smaka av med citronsaft, salt och sambal oelek.
4
Lägg fisken på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra och stick in en termometer i tjockaste delen. Baka mitt i ugnen tills innertemperaturen är 53º.
5
Skala räkorna. Vänd ner hackad basilika och dill i soppan. Lägg upp fisk och räkor i djupa tallrikar. Häll på soppa och servera med aioli. Rostad baguette med olivolja och flingsalt är gott till soppan.