Frisk limepaj

Gör den här fräscha pajen dagen innan du ska servera den. Då hinner den stelna något, men är fortfarande härligt krämig inuti.

Du behöver

Pajdeg:

2.5 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 msk strösocker
150 g smör
1 msk kallt vatten

Fyllning:

2 st ägg
3 dl strösocker
100 g smör
4 st lime rivet skal och pressad saft
florsocker

Servera med:

grädde lättvispad

Ugn: 200°/175°

8 bitar

Gör så här

1
Pajdeg: Arbeta ihop mjöl, havregryn, socker och kallt smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen i ca 1 timme.

2
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som är 26 centimeter i di-ameter. Nagga bottnen med en gaffel. Låt formen stå i kylen i minst 30 minuter.

3
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 200° i ca 10 minuter. Sänk ugns-värmen till 175°.

4
Fyllning: Smält smöret. Låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret, lite i taget under omrörning. Blanda i limeskal och limesaft. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda på 175° i nedre delen av ugnen i 30–35 minuter. Fyllningen ska ha “stannat”, men fortfarande vara lös. Låt pajen kallna.

5
Låt pajen stå i kylen några timmar eller över natten för att den ska få rätt konsistens. Pudra över florsocker vid servering. Servera med en klick lättvispad grädde.

Scroll to Top