Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl mjölk laktosfri
- 1 dl matfett flytande
- 2 msk fiberhusk
- 1 dl rörsocker
- 1.5 krm salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 14.5 dl glutenfri mjölmix vi har använt Finax
- 50 g smör blandat med 2 msk rörsocker
- 1 st ägg
Ugn: 200°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Värm mjölk och matfett till 37º. Häll degspa-det över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt Fiberhusk och låt det svälla i 10 minuter.
2
Tillsätt socker, salt och kardemumma och ca 10 dl glutenfri mjölmix. Arbeta degen väl och låt den jäsa i övertäckt i skålen i 30 minuter.
3
Slå ihop degen efter jäsningen och arbeta in mer mjölmix i omgångar. Det gör ingenting om det blir lite mjölmix över, huvudsaken är att du kan hantera degen på bordet.
4
Dela degen i 2 bitar och forma två bullar. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen så att de blir ca 23 cm i diameter.
5
Blanda rumsvarmt smör och socker. Gör fördjupningar i bullarna med exempelvis ett slevskaft och klicka i smörblandningen. Låt bullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda på andra falsen nerifrån i 20–25 minuter, till fin färg. Låt brödet kallna under bakduk och frys in det som inte går åt.