Grekisk lammfärslimpa

Här får köttfärslimpan smak från det grekiska köket i form av fetaost, oli-ver, rosmarin och tomater.

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 500 g lammfärs
  • 3 msk lök riven gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 tsk rosmarin torkad
  • 1 st ägg
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar
  • potatis ca 500 g
  • 1 st squash
  • 1 st rödlök stor
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 st burk krossade tomater 400 g
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk rosmarin torkad
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1.5 dl kalamataoliver
  • 150 g fetaost

Ugn: 225°

Gör så här

1
Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt ströbrödet svälla i ca 10 mi-nuter. Tillsätt färs, lök, pressad vitlök, rosmarin, ägg salt och peppar, och arbeta ihop till en smet. Forma smeten till en limpa och lägg den i en rymlig ugnsfast form.

2
Skala och tärna potatisen i bitar som är 2×2 cm. Skär squashen i mindre bitar. Klyfta löken och hacka vitlöken. Lägg grönsakerna i runt köttfärslimpan. Häll över krossade tomater och olja. Krydda med rosmarin, salt och peppar och blanda om.

3
Stek mitt i ugnen i ca 45 minuter. Rör om ett par gånger bland grönsa-kerna under tiden. Lägg på oliverna och smula över osten när 5–10 minuter av stektiden återstår.

Scroll to Top