Bouillabaisse

Du behöver 2 st gula lökar 1 st vitlöksklyfta 1 msk olivolja 0.5 dl tomatpuré 1.5 l fiskbuljong av tärning eller fond 1 tsk torkad...

Du behöver

  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 0.5 dl tomatpuré
  • 1.5 l fiskbuljong av tärning eller fond
  • 1 tsk torkad timjan eller fänkål
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 kg musslor med skal
  • 1 kg blandad fiskfilé t ex lax, kolja, kummel
  • 250 g räkor med skal
  • 0.5 dl vermouth kan uteslutas
  • salt och peppar

Aioli:

1 st äggula
2 tsk vinäger eller pressad citronsaft
1 krm salt
1.5 tsk fransk senap
0.25 krm vitpeppar
1 dl olja mild
2 st vitlöksklyftor

Servera med:

baguette

Gör så här

1
Aioli: Blanda äggula, vinäger, salt, senap och peppar i en skål. Vispa samman med elvisp eller med mixerstav. Tillsätt oljan i en jämn stråle tills blandningen tjocknar. Tillsätt riven vitlök och rör om. Smaka av och lägg upp i en skål. Förvara aiolin i kylen i en glasburk med lock.

2
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i en stor gryta med olja. Tillsätt tomatpuré, buljong, timjan, dillfrö och citronskal och låt sjuda 10 minuter.

3
Skölj musslorna och kontrollera att de är hela och levande genom att knacka dem lätt i bänken. Sluter de sköldarna är musslorna ok! Kasta de musslor som inte sluter sig. Lägg musslorna i soppan och koka upp.

4
Skär fisken i bitar och lägg i soppan. Sjud under lock i ca 3 minuter. Skala räkorna. Smaka av soppan med vermouth, salt och peppar, och lägg i räkorna. Servera med baguette och aioli.

Scroll to Top