2 kransar med 9 bullar i varje
Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör
- 2 ½ dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 2 krm salt
- 1 tsk mald kardemumma
- 2 krm hjortronsalt
- 9 dl vetemjöl
Pensling:
ägg
Fyllning till 1 krans:
½ dl mjölk
125 g mandelmassa
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
florsocker
Ugn: 200°

Gör så här
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°. Häll lite degspad över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt resten av degspadet, ägg, socker, salt, kardemumma och hjorthornssalt blandat med lite mjöl. Tillsätt resten av mjölet och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i 9 bitar.
Rulla bitarna till bullar och sätt dem i en ring på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda strax under mitten i ugnen i 20 minuter. Låt kallna.
Skär av ett lock på kransen och gröp ur inkråmet med en gaffel. Blanda inkråm och mjölk och mosa ihop. Riv mandelmassan och blanda i tillsammans med socker. Fördela i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller klicka på bullarna. Lägg på locket och sikta över florsocker
Tips! Du kan också använda receptet för att göra vanliga semmelbullar. Grädda dem då i 250° i 10 minuter.