Fransk köttfärspaj med potatismostäcke

Det här är en variant av engelsmännens Shepherd?s pie med fransk touch. Ersätt gärna en del av potatisen med jordärtskocka eller rotselleri, det blir också gott.

Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st morötter
  • smör
  • 500 g köttfärs
  • 2 msk oxfond eller kalvfond
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 150 g rökt sidfläsk
  • 150 g champinjoner färska
  • 1 dl syltlök
  • flingsalt
  • nymald peppar

Potatismos:

550 g potatis mjölig
1.5 dl mjölk
2 msk smör
1 st ägg
1.5 dl riven ost
flingsalt
nymald peppar

Ugn: 225º

Gör så här

1
Skala och hacka lök, vitlök och morötter. Fräs i smör utan att det tar färg. Höj värmen, lägg i köttfärsen och stek den smulig. Tillsätt fond, to-matpuré, vin och vatten. Koka under lock i 30–35 minuter.

2
Strimla fläsket och dela stora champinjoner. Bryn fläsk och champinjo-ner i smör. Lägg ner i grytan, tillsammans med syltlöken när ca 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar.

3
Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet. Värm mjölken. Mosa potatisen med elvisp eller potatisstöt tillsammans med mjölken. Blanda i smör, ägg och ost. Smaka av med salt och peppar.

4
Lägg färsen i en ugnssäker form och bred moset över. Gratinera i övre delen av ugnen i ca 15 minuter

Scroll to Top