Amerikanska bagels

Lite sega bröd som först kokas sedan bakas i ugnen.

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 5 dl vatten 37
  • 2 tsk salt
  • 0.5 dl ljus sirap
  • 13 dl vetemjöl special

Kokning:

vatten
2 msk socker

Pensling:

äggvita
sesamfrö
vallmofrö

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen. Tillsätt resten av vattnet, salt, sirap och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen väl med maskin. Degen ska vara ganska fast. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dela varje bit i 7 bitar och rulla bitarna till längder som är 20 cm. Forma längderna till ringar och tryck ihop ändarna. Lägg “ringarna” på plåt med lätt mjölat bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i 20 minuter.

4
Koka upp vatten och socker i en låg vid gryta. Lägg i ett par “ringar” i taget och koka dem i 3–4 minuter. Ta upp “ringarna” med hålslev och lägg dem på bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggvita och strö på sesamfrö eller vallmofrö. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Scroll to Top