Skummande räksoppa

Nu ska vi göra en smäktande god räksoppa där vi lagar allt från grunden. Vi börjar med att rosta räkskalen som sedan får puttra till en mustig buljong tillsammans med rotfrukter, fänkålsfrön, tomatpuré och vitt vin. Sen tillför vi lite grädde, lite hetta och skummar soppan.

Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 skiva rotselleri
  • vatten
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vin torrt vitt
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • salt peppar, cayennepeppar

Garnera med:

dill

Gör så här

1
Skala räkorna. Lägg skalen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Lägg räkorna i en skål och förvara dem i kylen. Rosta skalen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.

2
Lägg de rostade räkskalen i en gryta och häll på så mycket kokande vatten att det täcker skalen.

3
Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Tillsätt rotfrukter, dillfrö, fänkålsfrö, tomatpuré och vin. Koka under lock i ca 30 minuter.

4
Sila ner räkbuljongen i en skål. Gör ren grytan och häll tillbaka buljongen. Koka upp och låt buljongen koka ihop till 2/3. Tillsätt grädde och mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Skumma soppan med en mixerstav. Lägg räkor i djupa skålar och ös över den skummande soppan. Garnera med dill. Servera med smördegsspiraler.

Scroll to Top