Du behöver
- 1 kg räkor med skal
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 1 skiva rotselleri
- vatten
- 1 tsk dillfrö
- 1 tsk fänkålsfrö
- 2 msk tomatpuré
- 2 dl vin torrt vitt
- 3 dl grädde
- 3 dl mjölk
- salt peppar, cayennepeppar
Garnera med:
dill
Gör så här
1
Skala räkorna. Lägg skalen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Lägg räkorna i en skål och förvara dem i kylen. Rosta skalen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Rör om några gånger under tiden.
2
Lägg de rostade räkskalen i en gryta och häll på så mycket kokande vatten att det täcker skalen.
3
Skala och tärna morot, palsternacka och rotselleri. Tillsätt rotfrukter, dillfrö, fänkålsfrö, tomatpuré och vin. Koka under lock i ca 30 minuter.
4
Sila ner räkbuljongen i en skål. Gör ren grytan och häll tillbaka buljongen. Koka upp och låt buljongen koka ihop till 2/3. Tillsätt grädde och mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Skumma soppan med en mixerstav. Lägg räkor i djupa skålar och ös över den skummande soppan. Garnera med dill. Servera med smördegsspiraler.