Du behöver
- 600 g oxfilé av mittbit
- smör
- flingsalt
- nymald peppar
- 1 kg blandade rotfrukter
- 2 msk olivolja
- 1 msk rosmarin
Vitlökssmör:
100 g smör rumsvarmt
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
Ugn: 200º/250º
Gör så här
Bryn köttet runt om i smör, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en termometer. Stek köttet mitt i ugnen tills termometern visar 54 grader. Ta ut och ställ åt sidan.
Skala rotfrukterna och skär i bitar. Lägg dem i en rymlig ugnsfast form. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden.
Vitlökssmör: Rör ihop smör, vitlök och persilja. Skär köttet i skivor och lägg ovanpå rotfrukterna. Klicka på vitlökssmöret. Hit går det bra att förbereda.
Höj ugnstemperaturen och gratinera köttet, som måste vara rumstempererat, högt upp i ugnen i ca 5 minuter.