Oxfilé provençal på rotfruktsbädd

En fransk festklassiker med rotfrukter istället för råstekt potatis. Den går bra att förbereda tidigare på dagen och gratinera med vitlökssmöret strax före serveringen.

Du behöver

  • 600 g oxfilé av mittbit
  • smör
  • flingsalt
  • nymald peppar
  • 1 kg blandade rotfrukter
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rosmarin

Vitlökssmör:

100 g smör rumsvarmt
2 st pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja

Ugn: 200º/250º

Gör så här

1

Bryn köttet runt om i smör, salta och peppra. Lägg över i en ugnsfast form och stick in en termometer. Stek köttet mitt i ugnen tills termometern visar 54 grader. Ta ut och ställ åt sidan.

2

Skala rotfrukterna och skär i bitar. Lägg dem i en rymlig ugnsfast form. Blanda med olja, rosmarin, salt och peppar. Stek mitt i ugnen ca 25 minuter. Rör om någon gång under tiden.

3

Vitlökssmör: Rör ihop smör, vitlök och persilja. Skär köttet i skivor och lägg ovanpå rotfrukterna. Klicka på vitlökssmöret. Hit går det bra att förbereda.

4

Höj ugnstemperaturen och gratinera köttet, som måste vara rumstempererat, högt upp i ugnen i ca 5 minuter.

Scroll to Top