Frasiga croissanter med mandelfyllning

Att mäta degen med linjal och hålla den kall mellan kavlingarna så att inte smöret kryper ut, är två heta tips för att lyckas med våra frasiga och goda mandelcroissanter!

Du behöver

  • 4.5 dl vetemjöl special
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl kall mjölk
  • 1 st ägg
  • 15 g smör eller margarin
  • 1 krm salt

Inkavling:

100 g smör eller margarin, rumstempererat

Fyllning:

75 g mandelmassa
0.75 dl strösocker
50 g smör eller margarin

Pensling:

ägg
mandelspån

Garnera med:

florsocker

Ugn: 225º

Gör så här

1
Mät upp mjölet i en skål och låt det stå i frysen i 30 minuter så att det blir kallt. Smula jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smör, salt och mjöl, och arbeta ihop till en ganska hård deg.

2
Inkavling: Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta 20×20 cm. Tryck eller kavla ut smöret mellan två bakplåtspapper till en platta 10×10 cm. Lägg smöret på degen, vik in hörnen över smöret och kläm åt skarvarna.

3
Kavla ut degen till en platta 20×35 cm. Vik degen i treslag. Lägg den på en skärbräda och låt vila i kylen i 10 minuter. Ta ut och vänd degen ett kvarts varv och kavla ut till 20×35 cm. Vik i treslag och låt vila i kylen i 10 minuter. Upprepa en gång till. Borsta bort allt mjöl från degen vid vikningarna.

4
Kavla ut degen till en platta 15×70 cm. Låt degen vila i 10 minuter så att degspänningen släpper. Fyllning: Rör samman riven mandelmassa, socker och smör till fyllningen. Skär degen i 12 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda änden.

5
Rulla ihop och lägg med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30–40 minuter. Pensla försiktigt mitt på med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Låt inte ägg rinna ner i snittytan, då höjer sig inte croissanterna lika fint. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sikta över florsocker vid servering.

Scroll to Top