Gör så här
1
Mät upp mjölet i en skål och låt det stå i frysen i 30 minuter så att det blir kallt. Smula jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, smör, salt och mjöl, och arbeta ihop till en ganska hård deg.
2
Inkavling: Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en platta 20×20 cm. Tryck eller kavla ut smöret mellan två bakplåtspapper till en platta 10×10 cm. Lägg smöret på degen, vik in hörnen över smöret och kläm åt skarvarna.
3
Kavla ut degen till en platta 20×35 cm. Vik degen i treslag. Lägg den på en skärbräda och låt vila i kylen i 10 minuter. Ta ut och vänd degen ett kvarts varv och kavla ut till 20×35 cm. Vik i treslag och låt vila i kylen i 10 minuter. Upprepa en gång till. Borsta bort allt mjöl från degen vid vikningarna.
4
Kavla ut degen till en platta 15×70 cm. Låt degen vila i 10 minuter så att degspänningen släpper. Fyllning: Rör samman riven mandelmassa, socker och smör till fyllningen. Skär degen i 12 snibbar. Lägg en klick fyllning på den breda änden.
5
Rulla ihop och lägg med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta i 30–40 minuter. Pensla försiktigt mitt på med uppvispat ägg och strö på mandelspån. Låt inte ägg rinna ner i snittytan, då höjer sig inte croissanterna lika fint. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Sikta över florsocker vid servering.