Rabarbertårta med vaniljkräm och jordgubbar

Rabarberkaka med vaniljsås, fast som tårta. Vill du göra det enkelt för dig, toppa kakan med färdigköpt, hårt vispad, vaniljsås.

Du behöver

Botten:

200 g mandelmassa
100 g smör
2 dl strösocker
3 st ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl rabarber i bitar
2 tsk potatismjöl

Vaniljkräm:

1 st vaniljstång
1.5 dl matlagningsgrädde
1 st äggula
2 msk strösocker
3 tsk potatismjöl
1 dl vispgrädde

Garnera med:

jordgubbar

Ugn: 200°

8 bitar

Gör så här

1
Botten: Riv mandelmassan grovt. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i mandelmassan och mjölet som blandats med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 centimeter.

2
Blanda rabarber och potatismjöl och strö över smeten. Tryck ner rabarbern lite. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt kallna.

3
Vaniljkräm: Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde och vaniljfrön. Rör ihop äggula, socker och mjöl med lite av vaniljgrädden. Häll redningen i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Låt kallna. Vid servering: Vänd ner vispad vispgrädde. Bred krämen över kakan och garnera med jordgubbar.

Scroll to Top