Arrosto med rosmarinpotatis

Arrosto är italienska och betyder helstekt kött i ugnen. Köttet vi valt är en benfri fläskkarré. Buonissimo!

Du behöver

  • 1.2 kg karré av gris, benfri
  • 2 st rosmarin kvistar
  • 5 st salviablad
  • salt och peppar
  • 1 msk olivolja + 1 msk smör

Rosmarinpotatis:

1 kg potatis av fast sort
2 st vitlöksklyftor
1 st rosmarin kvist
1 tsk salvia hackad
0.5 st citron rivet skal
salt och peppar
1.5 dl vitt vin eller buljong

Ugnsbakade tomater:

250 g kvisttomat
2 tsk olivolja
1 tsk flingsalt

Ugn: 175°

Gör så här

1
Bind upp steken med bindgarn för att den ska få en jämnare form och tillagning.

2
Trä fast rosmarinkvistar och salviablad under bindgarnet. Gnid in steken med salt och peppar. Bryn köttet runt om i en stekpanna med olivolja och smör. Lägg över steken i en långpanna och stek i nedre delen av ugnen, ca 1 1/4 timme. Rosmarinpotatis och ugnsbakade tomater: Skala och skär potatisen i bitar och lägg dem runt om steken. Strö över rosmarin, salvia, citronskal, salt och peppar. Tillsätt vin eller buljong och tillaga mitt i ugnen i ca 45 minuter, tills köttets innertemperatur är 80°. Lägg kvisttomaterna i långpannan på potatisarna eller i en separat ugnsfast form de sista 20 minuterna. Ringla över olivolja och salta. Låt köttet vila i 10 minuter innan det skärs upp i skivor. Sila skyn och koka ihop i en kastrull och servera till steken.

Scroll to Top