Köttbullar med gräddsås

Du behöver 0.5 dl ströbröd 2 dl mjölk 1 st gul lök 2 msk smör 500 g blandfärs 1 st ägg 1 msk kalvfond 1...

Du behöver

  • 0.5 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 st gul lök
  • 2 msk smör
  • 500 g blandfärs
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gräddsås:

steksky + 2 dl vatten
1 msk kalvfond
2 dl grädde
1 msk soja
2 msk idealmjöl
salt, vitpeppar

Servera med:

kokt potatis eller potatismos
sallad
lingonsylt

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla i mjölken, ca 10 min. Finhacka och bryn löken lätt i en stekpanna med smör. Låt den svalna och blanda sedan med ströbrödsblandningen.

2
Tillsätt färs, ägg, fond, salt och peppar. Arbeta ihop till en smidig fast smet. Forma små runda köttbullar med oljade händer och lägg dem på ett smörpapper.

3
Stek köttbullarna, i omgångar, i en stekpanna, ca 3 min. Skaka pannan under tiden, så att de blir runda. Ta upp köttbullarna och håll dem varma under folie.

4
Gräddsås: Skölj ur pannan med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt fond, grädde, soja och mjöl. Vispa och låt såsen koka i 3 min.

5
Smaka av med salt och vitpeppar, och servera till köttbullarna med potatis, sallad och lingonsylt.

Scroll to Top