Du behöver
- 1.5 kg äpplen
- 1 l vatten
- 1 tsk askorbinsyra
- 2 dl strösocker per liter avrunnen saft
- 1 msk citronsyra
- 2 krm natriumbensoat
ca 1 1/4 liter
Gör så här
1
Skölj äpplena och skär bort eventuellt skadade delar. Skal och kärnhus ska vara kvar. Skär i mindre bitar och grovriv i matberedaren.
2
Blanda fruktmassan med vatten och askorbinsyra i en bunke. Täck över och låt stå kallt ca 1 dygn. Rör om då och då.
3
Häll fruktmassan i en silställning och låt självrinna i 20–30 minuter.
4
Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Tillsätt citronsyra och natriumbensoat, utrört i lite av saften.
5
Häll upp drickan i rena, kalla flaskor, ända upp till kanten. Förvara i kylen. Äppeldrickan ska spädas med ungefär lika delar saft och vatten, och håller i 2–3 månader.