Grönsaksgratäng med citronmarinerade svarta linser

Du behöver 2 st morötter 1 st palsternacka 1 st kålrabbi 0.5 st purjolök Ostsås: 2.5 dl mjölk 1 st grönsaksbuljongtärning 1.5 msk vetemjöl 1...

Du behöver

  • 2 st morötter
  • 1 st palsternacka
  • 1 st kålrabbi
  • 0.5 st purjolök

Ostsås:

2.5 dl mjölk
1 st grönsaksbuljongtärning
1.5 msk vetemjöl
1 dl keso
salt peppar
1 tsk färsk timjan
1 tsk färsk oregano
1 dl gratängost

Linser:

1 dl belugalinser svarta
3 dl vatten
0.5 tsk salt
1 msk rapsolja
1 tsk citronskal rivet
1 tsk timjan färsk och oregano

Garnera med:

purjolök
röd paprika
citronskal

Ugn: 250° startläge

Gör så här

1
Skala morötter, palsternacka och kålrabbi. Ansa och skiva purjolöken.

2
Ostsås: Skaka samman 1/2 dl av mjölken och mjöl i en redningsbägare. Koka upp resten av mjölken, 2 dl, och buljongtärningen, och tillsätt rotfrukter och grönsaker. Koka under omrörning, ca 5 minuter. Tillsätt redningen och koka i 3 minuter. Rör ner keso och smaka av med salt, peppar, timjan och oregano.

3
Lägg över i en smord ugnsfast form och strö över gratängosten. Gratinera i övre delen av ugnen, ca 5 minuter.

4
Linser: Koka linserna med vatten och salt i en kastrull, ca 15 minuter. Sila bort ev vatten. Blanda linserna med olja, citronskal, timjan och oregano. Garnera med skivad purjolök, tärnad paprika och citronskal.

Scroll to Top