Torta dura

Torta dura, Torta sbrisolona eller Torta Mantovana ? kärt barn har många namn. Denna hårda, smuliga tårta med lång hållbarhet kommer från Mantua, som är min mammas hemtrakt. Hemma hos oss har vi alltid kallat den för Torta dura ? hård tårta?

Du behöver

  • 200 g mandel skållad skalad
  • 250 g vetemjöl
  • 150 g majsmjöl
  • 200 g florsocker
  • 1.5 msk vaniljsocker
  • 1 st citron rivet skal
  • 2 st äggulor
  • 200 g smör
  • smör till formen

Garnera med:

florsocker

Ugn: 180°

6 personer

Gör så här

1
Skålla och skala mandeln. Mixa mandeln, inte allt för fint. Det får gärna vara lite stora bitar.

2
Blanda mandel, vetemjöl, majsmjöl, florsocker, vaniljsocker och citronskal i en stor skål. Rör ner äggulorna. Finfördela smöret i blandningen till en smuldeg.

3
Strö ut smuldegen gärna i smord engångs aluminiumform, ca 25×30 cm. Grädda i ca 60 minuter. Vid servering, pudra över florsocker. Låt gärna var och en bryta kakan i bitar.

Scroll to Top