Grönkålsstrudel med rödbetor och cheddar

Perfekt vegetarisk rätt på julbordet. Den passar också som tillbehör till exempelvis den rökta fårfiolen, julskinkan, julkorven eller köttbullarna.

Du behöver

  • 500 g färska rödbetor
  • 200 g grönkål färsk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 dl cheddarost
  • flingsalt nymald peppar
  • 2 st smördeg
  • 1 st ägg till pensling
  • sesamfrö gärna vitt och svart

Ugn: 225°

12 bitar

Gör så här

1
Borsta rödbetorna rena och behåll skalet och rotspetsen. Koka rödbetorna mjuka under lock i lättsaltat vatten. Koktiden är beroende på rödbetornas storlek. Spola rödbetorna i kallt vatten och gnugga av skalet. Skär dem i tärningar.

2
Skölj grönkålen och låt rinna av. Fräs grönkålen i en stekpanna med olja tills den sjunker ihop. Låt vätskan rinna av genom en sil. Blanda rödbetor, grönkål och ost och krydda med salt och peppar.

3
Dela smördegsplattorna på längden. Flytta över två bitar till en plåt med bakplåtspapper och fördela fyllningen på plattorna. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Lägg på de två resterande plattorna som lock. Rulla upp en kant. Pensla med ägg och strö över sesamfrön. Grädda mitt i ugnen tills strudeln har vacker färg, 18–20 minuter.

Scroll to Top