Du behöver

  • 8 st apelsiner
  • 1 st citron
  • 10 dl vatten
  • 1 kg strösocker
  • 2 tsk melatin röd, vegetabiliskt geleringsmedel som ger sylt och marmelad fin konsistens på kort koktid
  • 2 msk strösocker

2,7 liter

Gör så här

1
Skrubba apelsiner och citron väl i ljummet vatten. Skiva dem tunt och plocka bort alla kärnor.

2
Dela skivorna i fyra bitar och lägg i en stor gryta tillsammans med vattnet. Låt det stå och dra i ett par timmar så blir marmeladen inte bitter.

3
Koka upp och småkoka i 1 timme. Rör om då och då. Mixa eventuellt med en stavmixer för en slätare marmelad. Rör i sockret och koka i 10 minuter.

4
Blanda melatin med 2 msk socker och rör ner i grytan. Koka i 3 minuter. Låt marmeladen stå i 10 minuter.

5
Häll upp i vackra burkar och sätt på lock. Häng en torkad apelsinskiva i ett vackert band runt burken.