Dansk fläskstek med gräddsås

Svårt att få knaprigt svål på fläsksteken? Lägg köttet med svålen ner i en ugnsform med kokande vatten, svålen blir då porös. När den sedan vänds och steks färdig blir den knaprig, spröd och god ? precis så som den ska vara!

Du behöver

  • benfri kotlettrad ca 1,2 kg, eller skinkstek med fett och svål
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk kummin

Gräddsås:

2 dl steksky
2 msk smör
3 msk vetemjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
1 tsk kinesisk soja
2 msk svartvinbärsgelé
salt peppar

Servera med:

potatis stekt
rödkål
brysselkål kokt

Ugn: 175°

Gör så här

1
Skåra fläsksvålen med en vass kniv i tunna snitt med ca 1/2 cm mellanrum. Du kan också be charkpersonalen göra det. Salta och krydda köttet runt om med peppar och kummin.

2
Stick in en köttermometer och lägg köttet med svålen ner i en ugnsfast form. Häll på ca 1 cm kokande vatten. Tillaga i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter. Ta ut och vänd köttet med svålsidan upp. Krydda ev lite mer med salt, peppar och kummin. Fortsätt stekningen tills innertemperaturen är 70°. Låt köttet vila.

3
Gräddsås: Sila och spara skyn. Fräs smör och mjöl i en kastrull under omrörning. Späd med steksky, grädde och mjölk och koka under omrörning, ca 5 minuter. Smaksätt med soja, gelé, salt och peppar.

4
Skär upp steken med en vass kniv mellan skårorna i den spröda och knapriga svålen. Servera med sås, stekt potatis, rödkål och brysselkål.

Scroll to Top