Fisksoppa med saffransaioli

Du behöver 400 g fisktärningar sej och lax 500 g räkor med skal 1 st schalottenlök 1 st vitlöksklyfta 1 st fänkål 2 st morötter...

Du behöver

  • 400 g fisktärningar sej och lax
  • 500 g räkor med skal
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st fänkål
  • 2 st morötter
  • 1 st potatis
  • 3 msk rapsolja
  • 8 dl kokande vatten
  • 1 dl vin eller 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk kycklingfond
  • 0.5 tsk sambal oelek
  • salt peppar
  • 0.5 dl hackad dill
  • 0.5 dl purjolök skivad

Saffransaioli:

1 dl majonnäs
0.25 g saffran
1 st vitlöksklyfta
salt peppar

Servera med:

bröd se recept

Gör så här

1
Tina fisk och räkor om de är frysta. Skala räkorna. Skala och skiva lök och vit-lök. Ansa och dela och skiva fänkålen tunt. Skala och skiva morötterna. Skala och riv potatisen grovt.

2
Fräs lök, vitlök, fänkål, morötter och potatis på medelvärme i en gryta med olja, ca 5 minuter. Tillsätt vatten, vin, fond och sambal oelek. Koka upp under omrörning och koka i ca 10 minuter.

3
Lägg i fisken och rör om försiktigt. Låt soppan stå vid sidan av plattan med lock på i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dill, purjolök och räkor.

4
Saffransaioli: Blanda majonnäs med stött saffran och riven eller pressad vitlök i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med saffransaioli och bröd.

Scroll to Top