Du behöver
- 400 g fisktärningar sej och lax
- 500 g räkor med skal
- 1 st schalottenlök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st fänkål
- 2 st morötter
- 1 st potatis
- 3 msk rapsolja
- 8 dl kokande vatten
- 1 dl vin eller 1 msk pressad citronsaft
- 2 msk kycklingfond
- 0.5 tsk sambal oelek
- salt peppar
- 0.5 dl hackad dill
- 0.5 dl purjolök skivad
Saffransaioli:
1 dl majonnäs
0.25 g saffran
1 st vitlöksklyfta
salt peppar
Servera med:
bröd se recept
Gör så här
1
Tina fisk och räkor om de är frysta. Skala räkorna. Skala och skiva lök och vit-lök. Ansa och dela och skiva fänkålen tunt. Skala och skiva morötterna. Skala och riv potatisen grovt.
2
Fräs lök, vitlök, fänkål, morötter och potatis på medelvärme i en gryta med olja, ca 5 minuter. Tillsätt vatten, vin, fond och sambal oelek. Koka upp under omrörning och koka i ca 10 minuter.
3
Lägg i fisken och rör om försiktigt. Låt soppan stå vid sidan av plattan med lock på i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt dill, purjolök och räkor.
4
Saffransaioli: Blanda majonnäs med stött saffran och riven eller pressad vitlök i en skål. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med saffransaioli och bröd.