Köttsoppa med pepparrotsgrädde

Du behöver 1 kg kalvbog kokande vatten ca 1 1/2 liter 1 msk salt 1 tsk vitpepparkorn 1 st gul lök 1 st lagerblad 10...

Du behöver

  • 1 kg kalvbog
  • kokande vatten ca 1 1/2 liter
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 st gul lök
  • 1 st lagerblad
  • 10 st persiljekvist
  • 1 st timjan kvist färsk
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternackor
  • 1 st kålrot
  • 0.25 st rotselleri ca 275 g
  • 2 msk kalvfond
  • 1 st purjolök
  • salt svartpeppar
  • 0.5 dl hackad persilja

Pepparrotsgrädde:

1.5 dl vispgrädde
3 msk riven pepparrot
salt peppar

Garnera med:

persilja

Servera med:

bröd se recept

Gör så här

1
Spola av köttet i kallt vatten och lägg det i en stor rymlig kastrull. Häll över kokande vatten och koka upp. Tillsätt salt, pepparkorn, skalad och delad lök, la-gerblad, persilja och timjan. Sänk värmen och låt sjuda på svag värme, ca 1 1/2 timme.

2
Skala och tärna morötter, palsternackor, kålrot och rotselleri.

3
Ta upp köttet och låt det svalna. Sila ner buljongen i en skål och häll tillbaka den i rengjord gryta. Koka upp buljongen. Tillsätt fond och rotfrukter och koka dem mjuka, ca 10 minuter.

4
Skär köttet i bitar och lägg tillbaka i soppan. Ansa, dela, skölj och skiva purjo-löken och tillsätt till soppan. Låt soppan få ett uppkok. Smaka av med salt och peppar. Strö över hackad persilja.

5
Pepparrotsgrädde: Vispa grädden hårt och blanda ner nyriven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Lägg en klick i soppan vid servering och servera med bröd.

Scroll to Top