Vol au vent med två fyllningar

Spröda, lätta och luftiga smördegsbakelser, väl förankrade av läcker fyllning med svamp eller räkor.

Du behöver

  • 6 st smördegsplattor frysta
  • 1 st ägg

Majonnäs:

2 st äggulor
2 tsk senap
2 tsk vitvinsvinäger
2 dl rapsolja
salt och peppar

Räkfyllning:

750 g räkor med skal ca 300 g skalade
1 dl majonnäs
3 msk crème fraîche
1 msk riven pepparrot
2 msk hackad dill
0.5 st citron pressad saft

Svampfyllning:

400 g skogschampinjoner
1 st schalottenlök
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
salt och peppar

Servera med:

sallad
citron

Ugn: 200°

Gör så här

1
Tina smördegen. Ta ut 12 rundlar som är 8 cm i diameter. Lägg 6 rund-lar på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med uppvispat ägg. Ta ut ett hål i mitten som är 5 cm i diameter på de 6 resterande rundlarna.

2
Lägg “ringarna” ovanpå rundlarna på plåten. Lägg även mittbitarna på plåten. Pensla rundlar och mittbitar med uppvispat ägg och grädda strax under mitten i ca 10 minuter. De ska ha fin färg och kännas genomba-kade. Tas de ut för tidigt sjunker de ihop.

3
Majonnäs och räkfyllning: Vispa ihop äggulor, senap och vinäger i en skål. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda 1 dl majonnäs, crème fraiche, pepparrot och dill. Blanda i räkorna och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

4
Svampfyllning: Ansa och skiva svampen och fräs i en kastrull med smör tills vätskan kokat bort. Skala och hacka löken och fräs tillsammans med svampen ett par minuter. Strö över mjöl och rör om. Späd med mjölk och grädde och koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Stick med en gaffel mitt i vol au venterna så det blir ett hål. Lägg i fyllning och sätt på toppen. Servera med sallad och citron.

Scroll to Top