Ostbröd i kruka

Att baka bröd i kruka ger ett både festligt och rustikt intryck. Krukorna är vanliga blomkrukor som finns i alla blomsteraffärer och handelsträdgårdar. Tänk på att blötlägga krukorna i kallt vatten någon timme innan de ska in i ugnen. Att klä dem med bakpapper är inte nödvändigt, men känns mest hygieniskt. Annars går det också bra att smörja och mjöla krukorna. Det går också bra…

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk honung
  • 2 msk hackad färsk rosmarin
  • 2 dl ost riven lagrad
  • 2 dl rågmjöl fint
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 1 dl pumpakärnor

Topping:

pumpakärnor
flingsalt

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37º och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, honung, rosmarin, ost och rågmjöl. Arbeta in ve-temjölet, lite i taget, till en smidig deg. Tillsätt pumpakärnorna mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 minuter.

2
Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela degen i 6 bitar. Forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i blötlagda krukor med bakplåtspapper, eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk, ca 30 minuter.

3
Pensla bröden med vatten och strö på pumpakärnor och flingsalt. Grädda mitt i ugnen, ca 15 minuter.

Scroll to Top