Rillette och picklade morötter

Rillette är långkok på burk som serveras som pålägg på rostad baguette eller crostini!

Du behöver

1 burk à 1/2 l:

650 g sidfläsk svålfritt, färskt
1 st bananschalottenlök
2 st vitlöksklyftor
0.5 st morot
1 st selleri stjälk
50 g ister
2 tsk salt
1 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk salvia torkad
2 st kryddpepparkorn
6 st vitpepparkorn
2 st kryddnejlikor
2.5 dl vin torrt vitt
muskotnöt ett par riv
ingefära torkad

Servera med:

baguetteskivor rostade
morot picklad, se recept
cornichons små gurkor

Gör så här

1
Skär sidfläsket i tärningar som är 1×1 cm. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Skala och tärna moroten. Skiva sellerin.

2
Smält istret i en gryta, gärna tryckkokare. Fräs sidfläsket ett par minuter. Tillsätt salt, lök, vitlök, morot, selleri, lagerblad, timjan, salvia, kryddpepparkorn, vitpepparkorn och nejlikor, och rör om. Tillsätt vin och koka upp under lock. Låt sjuda på svag värme, ca 30 minuter i tryckkokare, eller ca 1 timme i vanlig gryta.

3
Låt trycket i grytan sakta pysa ut enligt anvisningar för tryck-kokaren och öppna locket. Sila av köttet och koka vätskan utan lock, tills det nästan bara är fettet kvar. Dra sönder köttet något med två gafflar och krydda med muskot och ingefära efter tycke och smak.

4
Lägg köttet i en burk och häll på så mycket fett så det täcker köttet. Låt svalna och låt sedan kallna i kylen. Servera med rostad baguette, picklad morot eller annan inläggning t ex cor-nichons.

5
Picklad morot: 1 burk à 1 ½ l : Blanda 1/2 dl ättiksprit, 1 dl strösocker, 1 1/2 dl vatten, 1/2 tsk salt, 1 tsk gula senapsfrön, 1/2 tsk hel koriander, 5 svartpepparkorn och 1 lagerblad i en kastrull och koka upp under omrörning. Skala och skiva 3 morötter och 1 bananschalottenlök eller 2 schalottenlökar tunt. Varva morötter och lök i en glasburk. Häll den varma lagen över morötterna och låt kallna. Sätt på lock och förvara i kylen.

Scroll to Top